INkarmiel כל העסקים בכרמיאל במקום אחד מוצגים בהתאם לדרוגים שלכם

ד"ר טל ברג - מומחית ברפואת הפה

הבלוג של ד"ר טל ברג - מומחית ברפואת הפה

שיניים תותבות – האם זה באמת כל כך גרוע?

פורסם על ידי ב in כללי
  • Font size: Larger Smaller
  • צפיות: 924
  • דווח על פוסט זה

שיניים תותבות נקראות בשפה המקצועית "שיקום נשלף". מדובר בהשלמת שיניים העשויה מאקריל (סוג של פלסטיק) שמותאמת לעצמות הלסת. ההשלמה יכולה להיות חלקית (כאשר חסרות חלק מהשיניים) או מלאה (כאשר חסרות כל השיניים). לפעמים הפלסטיק מחוזק במתכת.

ברפואת שיניים משתמשים בתותבות במספר מצבים:

  1. תותבת מיידית – כאשר יש צורך בעקירת שיניים ולא רוצים שהמטופל ילך בלי שיניים. תותבת מיידית מספקת מענה לצורך האסטטי מצד אחד ומצד שני מונעת שינויים גדולים בחלל הפה (כמו תזוזה של שיניים) - מה שעלול לסבך את העבודה מאוחר יותר.

לוקחים מידה לפני עקירת השיניים והתותבת מתבצעת במעבדה ע"פ "ניחוש" של הטכנאי. את התותבת מרכיבים מיד בסיום העקירות. מטבע הדברים, זו אינה תותבת שמתאימה במדויק ולכן מדי כמה שבועות יש צורך לרפד אותה ולהתאים אותה ללסת.

בדרך כלל משתמשים בתותבת מיידית כחצי שנה עד שנה.

  1. תותבות זמניות – כאשר תכנית הטיפול ארוכה ורוצים למנוע שינויים במנשך, לשמר את היכולת הפונקציונלית (אפשרות לאכול בצורה נוחה, אם למשל חסרות שיניים אחוריות רבות) או לשמור על אסטטיקה (אם מתוכננות עקירות של שיניים קדמיות). תותבות זמניות שומרות על המצב הקיים, בזמן ביצוע תכנית הטיפול, ורק בסוף נלקחות מידות מדויקות יותר לתותבות קבועות או לשיקום על גבי שתלים.
  2. תותבות קבועות – תותבות המותאמות ללסת רק אחרי שכל השינויים בחלל הפה הסתיימו. התותבות הללו יכולות להיתמך על גבי שיניים או על גבי שתלים.

כאשר מבצעים תותבות על פי הכללים, מדובר באפשרות שיקומית זולה יחסית ומאוד אסטטית. כאשר התותבות נתמכות ע"ג שתלים, זה מעניק להן יציבות טובה מאוד.

למרות יתרונותיה הרבים,תקופת ההסתגלות לתותבת עלולה להיות ארוכה ומלווה בפצעים ואי – נוחות. לכן, יש לשמור על קשר רציף עם מרפאת השיניים ולבוא ולהתאים אותה פעמים רבות.

על מנת לשמור על התותבות ועל ריריות חלל הפה, יש להקפיד מאוד על נקיונן. חייבים להסיר את התותבות (כל הסוגים) לפחות 4 שעות ביום ולהקפיד על נקיונן ועל נקיון ריריות חלל הפה.

גם אחרי שהותקנו התותבות, צריך להמשיך ולהגיע לרופא השיניים לביקורות ותחזוקה שוטפת.

בוגרת בית הספר לרפואת שיניים של האוניברסיטה העברית בירושלים ("הדסה") מחזור 2003 ומסלול ההתמחות ברפואת הפה של בית הספר לרפואת שיניים של אוניברסיטת תל אביב.
בעלת רשיון מומחה ברפואת הפה מטעם משרד הבריאות.
פעילה ומרצה בפורומים ארציים ובין לאומיים בנושאים הקשורים לבריאות חלל הפה ואיבחון מוקדם של סרטן חלל הפה.
חברה באיגוד הישראלי לרפואת הפה ובהסתדרות לרפואת שיניים.