INkarmiel כל העסקים בכרמיאל במקום אחד מוצגים בהתאם לדרוגים שלכם

מלי בנזינו - עורכת דין ומגשרת

הבלוגים של IN karmiel

הסכם שכירות סטנדרטי – יוזמה מבורכת או מלכודת משפטית? מאת עורכת הדין מלי בנזינו

פורסם על ידי ב in כללי
  • Font size: Larger Smaller
  • צפיות: 776
  • דווח על פוסט זה

העלייה בשנים האחרונות בביקוש לשכירות יחד עם הנגישות לאתרי האינטרנט, הביאה עימה גל של אתרים ברשת אשר מבקשים להקל על הליך חתימת הסכם השכירות, על ידי פרסום הסכמי שכירות מוכנים "סטנדרטיים".


יוזמה זו אכן מבורכת, אך יש לשים לב כי אותם הסכמים אינם מתאימים לכל אחד, וכי יש מבין אותם הסכמים אף כאלו אשר אינם נותנים ביטוי מספק לרצון הצדדים ואף מחסירים פרטים חשובים אשר נועדו להסדיר את יחסי הכוחות בין הצדדים. כך נוצר מצב שבו הצדדים אשר ביקשו לחסוך בהוצאות מוצאים עצמם בהליך משפטי ארוך, יקר ומייגע.

מקרים כגון אלו ניתן למצוא אמנם בסיטואציות העוסקות בשכירות "קצרה"-לתקופה של עד 5 שנים ובמקרים של שכירות בלתי מוגנת שחוק הגנת הדייר אינו חל עליה, שכן בשכירות לתקופה ארוכה יותר, כחכירה או חכירה לדורות לתקופה של למעלה מ-5 שנים ועד 25 שנה נהוג לפנות לעורך דין, וזאת משום שסוגי שכירויות אלו נחשבים "כבדים" יותר לעומת שכירות קצרת טווח אשר אליה נהוג להתייחס, שלא בצדק יש לומר, ביתר קלות.

מקרה אשר הגיע לכותלי בית המשפט עניינו בבעל נכס, אשר בחר לעשות שימוש בהסכם שכירות סטנדרטי אותו מצא באחד מאתרי האינטרנט. על אף שבחר בהסכם ארוך ורווי סעיפים, נעלמה מעיניו העובדה כי לא קיים בהסכם כל סעיף אשר הסדיר את עניין האופציה, כך שלא ניתן להבחין מתי וכיצד מסתיימת תקופת השכירות. לאחר שלוש שנים בהן החזיק השוכר בנכס עבור שכר דירה חודשי בסך 2,800 ₪ ביקש בעל הנכס להגדיל את גובה השכירות ב-600 ₪ בטענה, כי במהלך כל אותם השנים השתנה מצב השוק ואף שער הדולר אינו כפי שהיה בעת חתימת ההסכם. השוכר טען מצידו, כי בהסכם לא קיים כל סעיף אשר מקנה לבעל הנכס זכות להעלות את גובה השכירות. כך נוצר מצב, כי בעל הנכס אשר ביקש לחסוך כמה מאות שקלים מצא עצמו בעיצומו של הליך משפטי לפינוי אותו השוכר, אשר מצידו ביקש להמשיך לשלם על פי המחיר הישן.

זאת ועוד, הסכמים סטנדרטיים רבים לוקים בחסר באשר לסעיפים הנוגעים לביטחונות כספיים, הבלאי הנגרם לדירה כתוצאה מהשכירות, הסדרת סטאטוס הציוד הנמצא בחזקת השוכר כתוצאה מזכות השכירות, הסדרת חובות וזכויות הצדדים בנוגע לתשלומים הנלווים, כגון: מסי ארנונה, מים, חשמל, טלפון וכדומה בתקופת השכירות ועוד'.

חשוב לזכור, כי הסכם שכירות הינו הקשר המשפטי המחייב בין השוכר לבין המשכיר. בעת חתימה על ההסכם, קושרים עצמם הצדדים לעסקה לכל משך תקופת השכירות. על כן, אין להקל ראש בנושא, ויש לוודא כי הסכם השכירות יכלול את כל אשר הסכימו עליו הצדדים וכן כלים אשר יועילו הן במניעת חילוקי דעות והן בכל סכסוך משפטי, אם וכאשר יהיה כזה.

אף אם ידאג בעל הדירה לניסוח כל סעיפי ההסכם, עדיין קיימת בעיית האכיפה של ההסכם, שכן לאן יפנו הצדדים כאשר סעיף מסעיפי ההסכם יופר?!-
הנה כי כן, המסקנה המתבקשת הינה, כי רצוי להיוועץ בבעל מקצוע, קרי: עורך דין, אשר יבהיר לבעל הדירה ולשוכר כאחד את הסיכונים הטמונים בכל אחד מהסעיפים השונים בהסכם השכירות ואת היתרונות באחרים, יהיה ערב להם ויעניק ביטוי לרצונות הצדדים. ואולם, באם על אף האמור ברשימה זו, בחרת לעשות שימוש בהסכם מוכן מראש, מומלץ להיוועץ בעורך דין אשר לכל הפחות יבחן את ההסכם תוך מתן חוות דעת משפטית.

משרדה של עוה"ד בנזינו עוסק בקשת רחבה של שירותים משפטיים מתחומים שונים ומגוונים, ביניהם, נדל"ן ומקרקעין, חוזים והסכמים, דיני נזיקין, משפט תעבורתי, גישור ויישוב סכסוכים. המשרד מספק ללקוחותיו, הפרטיים והעסקיים כאחד, ליווי צמוד ויעוץ משפטי החל משלב תכנון המהלכים ובניית האסטרטגיה, דרך שלבי הניהול השוטף ומשא המתן וכלה בייצוג המשפטי המקצועי והאמין ביותר.