INkarmiel כל העסקים בכרמיאל במקום אחד מוצגים בהתאם לדרוגים שלכם

מלי בנזינו - עורכת דין ומגשרת

הבלוגים של IN karmiel

נדל"ן: על בעלות, חכירה ומה שביניהן

פורסם על ידי ב in כללי
  • Font size: Larger Smaller
  • צפיות: 745
  • דווח על פוסט זה

עסקת מכר מקרקעין הינה עסקה מורכבת לכל הדעות. היה וכך, טרם רכישת דירה מומלץ ורצוי להקדיש מספר רגעים (אם לא יותר...) לבדיקת סוג הזכויות של המוכר בדירה; זאת, מן הטעם כי מכירת דירה אינה אך העברת החזקה הפיזית בה, כי אם העברת הזכויות הקנייניות בה לאחר. מבחינה משפטית גרידא, ניתן להבחין בין שני סוגי זכויות קנייניות, קרי: 'בעלות' ו-'חכירה'.

 'בעלות' הינה זכות ראשונית על הדירה. חוק המקרקעין, תשכ"ט-1969 מגדיר 'בעלות במקרקעין' כ-"זכות להשתמש בהם ולעשות בהם כל דבר וכל עסקה..." זאת, בכפוף להגבלות כל דין ו/או הסכם.ניתן לאמור, כי זכות הבעלות אינה אלא, הזכות המלאה ו/או שלמה בדירה.

לעומת זכות הבעלות, עומדת זכות החכירה. 'חכירה' ו/או 'חכירה לדורות' אינה אלא שכירות ארוכת טווח. באם נעמיק ונפרט אף יותר,  המדובר בזכות שימוש במקרקעין מבעל המקרקעין. נפקא מינה, כאשר ברכישת זכויות עסקינן, מעמדו של הרוכש יהא 'חוכר' להבדיל מ-'בעלים'. ההבדל הנעוץ בין זכות חכירה לבין זכות חכירה לדורות אינו אלא במשך תקופת השכירות;  בעוד חכירה הינה שכירות לתקופה של למעלה מחמש שנים, חכירה לדורות הינה שכירות של למעלה מעשרים וחמש שנים.

אף שלא רבים יודעים זאת, במדינתו, יותר מתשעים אחוז מכלל הקרקעות ו/או הדירות הינן בבעלות 'רשות מקרקעי ישראל' אשר הינה גוף ממשלתי (להלן – "הרשות"). הנפקות הינה, כי המגרשים ו/או המבנים ו/או הדירות נותרים בבעלות הרשות, אשר משכיר אותן לאזרחי המדינה ותושביה.

באם נבחן את הסוגיה במישור הפונקציונאלי, נראה כי לא ניכר הבדל בין זכות בעלות בדירה לבין זכות חכירה, קרי: חכירה לדורות מהרשות מקנה לרוכש זכויות שימוש ו/או חזקה בדירה אשר זהות לחלוטין לזכות הבעלות המלאה.

עם זאת,  כאשר המדובר בזכות חכירה ו/או חכירה לדורות יש ליתן את הדעת, טרם רכישת הדירה, לחוזה החכירה שנחתם על ידי מי שעתיד למכור את הדירה לבין הרשות. חוזה החכירה קובע את תנאי החכירה בכללותם לרבות אך לא רק, תנאים להעברת זכויות החכירה ו/או תקופת החכירה; היה וכך, חובה על רוכש זכויות חכירה לבחון את חוזה החכירה, לוודא כי ניתן יהיה לבצע העברת זכויות בדירה לצד ג' ולעמוד על כך כי החכירה אינה עתידה להסתיים באפון המעקר את כדאיות ביצוע הרכישה.

למעלה מכך, חשוב ליתן את הדעת כי רכישת זכות חכירה להבדיל מזכות בעלות הינה בעלת משמעות כלכלית רבת משקל. הרוכש זכות חכירה עלול להיות מחויב בתשלום דמי חכירה שנתיים לרשות מקרקעי ישראל כמו גם, דמי היתר ו/או דמי הסכמה וכיוצ"ב שגובהם יכול שיגיע לכדי עשרות אלפי שקלים ויותר.

אם כך, מן המקובץ עולה כי טוב יעשה רוכש דירה באם בטרם ביצוע עסקת הרכישה יבחן צעדיו במסורה ויבצע בעצמו ו/או על ידי איש מקצוע מיומן את מכלול הבדיקות הנדרשות לרבות, בדיקת הזכויות הנמכרות, ולו על מנת לכלכל צעדיו בבטחה. בהצלחה...!  

*עורכת הדין מלי בנזינו הינה בעלת משרד עורכי דין וגישור בכרמיאל המעניק ללקוחותיו שירותים משפטיים מתחומים שונים ביניהם, נדל"ן ומקרקעין, חוזים והסכמים.

רשימה זו הינה למידע כללי וראשוני בלבד ואינה נועדה בשום מקרה לשמש כייעוץ משפטיו/או כתחליף לייעוץ משפטי לכל מקרה ונסיבותיו. כל פעולה שנעשית ע"פ המידע והפרטים האמורים במאמר זה הינה על אחריות המשתמש בלבד.

משרדה של עוה"ד בנזינו עוסק בקשת רחבה של שירותים משפטיים מתחומים שונים ומגוונים, ביניהם, נדל"ן ומקרקעין, חוזים והסכמים, דיני נזיקין, משפט תעבורתי, גישור ויישוב סכסוכים. המשרד מספק ללקוחותיו, הפרטיים והעסקיים כאחד, ליווי צמוד ויעוץ משפטי החל משלב תכנון המהלכים ובניית האסטרטגיה, דרך שלבי הניהול השוטף ומשא המתן וכלה בייצוג המשפטי המקצועי והאמין ביותר.